TECHNIKUM
w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Lekcje
rozpoczynają się o Polecamy i zapraszamy!
Zapraszamy
do
klasy pierwszej!
* Okres kształcenia
trwa:
- (4) cztery lata dla absolwentów gimnazjum
- (5) pięć lat dla absolwentów szkoły podstawowej
...i obejmuje przedmioty ogólnokształcące, w tym: dwa języki obce oraz przedmioty zawodowe.
W zawodzie wyodrębniono 2 kwalifikacje:
---> Propozycja nowej podstawy programowej dla zawodu - przygotowana przez KOWEZiU,
która stanowi wyciąg z rozporządzenia podpisanego 10 stycznia 2012 i ma obowiązywać od 1 września 2012 roku.
W trakcie nauki dowiesz
się na czym polega racjonalne odżywianie
człowieka:
*
zdobędziesz
umiejętność układania jadłospisów,
*
będziesz umiał
organizować i obsługiwać przyjęcia
okolicznościowe,
*
nauczysz się smacznie
i zdrowo przyrządzać potrawy
na zajęciach praktycznych w nowoczesnych pracowniach.
---> Przykładowy szkolny plan nauczania dla zawodu o symbolu 343402 technik żywienia i usług gastronomicznych -
- przygotowany przez KOWEZiU, na podbudowie programowej gimnazjum.
Duży i rosnący w kolejnych klasach nacisk położony
jest na to, co w przyszłości będzie decydujące w rozwoju kariery -
naukę przedmiotów zawodowych. W cyklu kształcenia ujęte są zajęcia
praktyczne i praktyki zawodowe, które poszerzają, utrwalają i
sprawdzają wiadomości i umiejętności zdobyte w szkole.
Po ukończeniu technikum przed
absolwentami
otwierają się perspektywy pracy w:
* instytucjach zajmujących się
obrotem żywnością,
* służbie zdrowia (sanatoria,
żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
* organizacjach ochrony konsumenta,
* instytucjach zajmujących się
upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
* indywidualnych i zbiorowych
gospodarstwach domowych (domy opieki społecznej, domy dziecka,
internaty, akademiki,
hotele, pensjonaty, itp.),
* firmach cateringowych,
organizujących okolicznościowe przyjęcia,
* w przedsiębiorstwach
gastronomicznych.
Absolwent
technikum jest
przygotowany do prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Z
powodzeniem może kontynuować naukę na uczelniach rolniczych, kierunkach
hotelarskich lub innych w ramach studiów licencjackich i magisterskich.